Dla zdrowych i białych zębów istotne jest przestrzeganie zasad żywieniowych. Jest to na tyle popularne stwierdzenie, że zapewne nikogo nie trzeba przekonywać do wpływu jedzenia na zęby. Oczywiście regularne mycie zębów oraz wizyty w gabinecie dentystycznym to podstawa dbania o higienę jamy ustnej. Warto pamiętać, że jama ustna to pierwszy etap trawienia, to właśnie tutaj dochodzi do rozdrobnienia jedzenia oraz proces trawienia wszystkich składników. Dieta wywołuje zarówno miejscowe, jak i ogólne działanie na zdrowie jamy ustnej.

Stan uzębienia człowieka jest ściśle powiązany z nawykami żywieniowymi. Zajrzyj na swój talerz i sprawdź, czy produkty, które regularnie spożywasz, nie wpływają negatywnie na zdrowie Twoich zębów. Pamiętajmy, że to, co jemy ma znaczenie dla naszych zębów!

Pokarmy dobre dla zębów

Jest kilka składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na uzębienie. Zawarta w owocach witamina C jest niezbędna dla zachowania zdrowych dziąseł. Warto przy tym pamiętać, aby po spożywaniu owoców przemyć zęby. Kolejnym niezbędnym minerałem do odpowiedniego budowania zębów oraz innych kości jest wapń. Właściwa ilość produktów zawierających ten minerał sprawi, że zęby będą mocne i zdrowe. Aby wzmocnić kości, osoba dorosła powinna spożywać ok. 1000 mg wapnia każdego dnia.

Istnieją produkty, które spożywane regularnie mogą zapobiegać rozwijaniu się próchnicy. Zalecane jest spożywania produktów mlecznych oraz warzyw. Również przy opuchliźnie wskazana jest specjalna dieta, która nie będzie nadwyrężała opuchniętego dziąsła i bolącego zęba.

Pozytywnie na kolor naszych zębów wpływa dokładne gryzienie pokarmów, szczególnie jabłek, selera czy też marchwi. Są to owoce i warzywa na tyle twarde, że działają na zęby jak papier ścierny, oczyszczając je z osadu nazębnego. Również cytrusy, które znane są z wybielających właściwości, mają pozytywny wpływ na barwę zębów.

Jedzenie, które nie sprzyja zębom

Teraz, przedstawimy jakie pożywienie, a konkretnie zawarte w nim składniki wpływają negatywnie na zdrowie zębów. Pytając przechodniów na ulicy, jakie produkty są szkodliwe dla zębów, z pewnością większość osób odpowiedziałaby krótko – słodycze. Oczywiście słodycze, a konkretniej zawarte w nich cukry to jeden z czynników, który wpływa na ryzyko próchnicy zębów. Chyba każdy spotkał się ze stwierdzeniem, że cukier to pierwszy wróg zębów, szczególnie u młodych osób. Cukry, które znajdują się w pożywieniu, są idealną pożywką dla bakterii. Ogromne ilości cukrów znajdziemy w ciastach, gazowanych napojach, a nawet słonych przekąskach typu chipsy, precle czy też paluszki. Zamiast częstowania dziecka cukierkami czy też batonikami, warto dać mu na przykład żurawinę, która zapobiega powstawaniu próchnicy.

Kolejnymi najbardziej znanymi wrogami istotnego dla zębów wapnia są tłuszcze, kwas szczawiowy oraz fitynowy.

Powinniśmy pamiętać, że również na barwę naszego uzębienia ma wpływ jedzenie. Złe pokarmy wpływają nie tylko na próchnicę, ale także na osłabienie szkliwa, łamanie się zębów czy też pękania. Każdy kwasowy napój czy też jedzenie wpływa negatywnie na szkliwo zębów oraz ich kolor. Chcąc zachować biały kolor zębów, unikajmy przede wszystkim następujących produktów:

  • kawy, herbaty, coca-coli czy też ciemnych soków,
  • ciemnym sosów oraz zup,
  • barwiących warzyw i owoców,
  • barwiących przypraw.